Wednesday, August 02, 2006

Meaning Of Volunteer


"The term volunteer is contested — there is no one agreed-to definition, and the term is frequently debated. Some say a volunteer is someone who performs or offers to perform service out of his or her own free will, without payment, usually in support of a non-profit organization, mission-based initiative or community. Others say the term volunteer can apply to someone who receives a stipend for his or her service, as long as the volunteer is engaged in full-time service and has no other paid job. The term is usually used for such service to non-profit organizations, civil society organizations or even initiatives that originate in the public sector (schools, city offices, etc.), but not for those who work for free for a for-profit business.

Some people volunteer formally, through a non-profit organization/charity. Other people volunteer informally, helping a sick neighbor, for instance. Some volunteer for clinical trials or other medical research, and may even donate their bodies to science after their death.

The year 2001 was the International Year of the Volunteer, as designated by the United Nations. Every 5 December is International Volunteer Day, also designated by the United Nations. 2005 was the United Kingdom Year of the Volunteer"

Artikel ni dipetik daripada http://en.wikipedia.org/wiki/Volunteer

Saya ada 2 orang boss

Owhh.. minggu yg bz buat aku. Kehadiran Ms Leong di opis, membuatkan aku jadi lebih sibuk dari hari biasa. Sementara boss lama aku (Kak Faith..chinese name women) lak nak resign end of this August..suka?? Sedih la beb.. coz dia ibarat sorg lecture pada aku(masih merindui zaman-zaman study dlu)..aku xkisah klu kena marah..coz dia nk mengajar aku, aku xkisah klu kena suruh buat itu dan ini, coz dia nk aku pandai buat kerja..tpi nk wat camner..dia da pilih utk resign..emm...

K, last week our Foundation have a Kelab Penyayang Summit @ ESSET, Bangi. Pak Lah datang merasmikan majlis tu. Aku tertarik dengan ucapan yang di berikan..lebih kurang camni..."tak guna kalau pandai, tapi pembohong..tak guna pandai tapi pemalas..tak guna pandai tapi xtau hormat orang.." Cara percakapan yang bersahaja tapi maksud yang mendalam.

Pak Lah amat menggalakkan agar mahasiswa-siswi bergiat cergas dalam bidang sukarelawan..tapi hakikat skg nih ramai orang buat kerja mengharapkan sesuatu balasan..xsalah..tapi kalau sekali-sekala apa salahnya kita berbuat amal kebajikan.. Buat kerja tanpa mengharapkan apa-apa balasan..(meminjam kata-kata Big Boss aku - Pn Leela) Semoga Allah membalas kerja kebajikan korang suma.

Sunday, July 23, 2006

mm...arini ni bersukan..cheh cm best lak.

Alhamdulliah

Okies..akhir aku mampu menyiapkan blog aku nih. ngantuk mak aih...huhuh nasib baik esok xkeje.klu x..xbekerja la aku esok ari.lalala...
K, R AKU MLS NK CKP BYK..MATA DA NGANTUK.TDO LA..C U..

Fuhhh.....lega!!


assalamualaikum...hehehe...

Akhirnya aku de blogg...huhuhu..k, dlm blog ni try review beberapa perkara (klu de kesempatan la..) :

i) beberapa komen pasal movie yg aku da tengok (harap dapat bg komen skit)
ii) info pasal teknologi (myb aku ciplak dr bbrp artikel org..huhuhu...)
iii) citer-citer yg berlaku sekeliling aku
iv) review pasal game baru
v) beberapa website yg seronok untuk dilayari
vi) mm..papejelah yg boleh diceritakan utk kita berkongsi

harapan pada anda..klu de artikel ke..pepeke yg best dan enjoy tuk berkongsi..meriahkan lah k..